7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ

Είναι σίγουρο πως όλοι οι γονείς θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους πολλές καλές συνήθειες.

Γνωρίζουν, όμως, ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν είναι να λειτουργούν οι ίδιοι ως καλό παράδειγμα;

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και αν εσείς είστε καλό πρότυπο γι’ αυτά είναι αναμενόμενο να αποκτήσουν καλές συνήθειες.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που κάνετε γιατί τα παιδιά σας το πιθανότερο είναι να σας μιμηθούν.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.

1. Καλοί τρόποι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας είναι οι καλοί τρόποι. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες στερούνται σήμερα καλών τρόπων. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Τα παιδιά αφομοιώνουν σα σφουγγάρι και απορροφούν πληροφορίες από όπου μπορούν, επομένως και τους καλούς τρόπους θα πρέπει να τους διδαχθούν. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» και θα δείτε ότι τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

2. Καλοσύνη

Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει τον κόσμο με καλοσύνη. Αν εσείς μιλήσετε άσχημα σε κάποιον άνθρωπο που δεν συμπαθείτε, τότε δεν θα μπορέσετε να διδάξετε στα παιδιά σας την ευγένεια και την καλοσύνη. Γι’ αυτό, ακόμα και αν έχετε λόγους να μη συμπαθείτε κάποιον όταν θα συνομιλείτε μαζί του θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ευγενικά. Επειδή αυτός είναι ο τρόπος που θέλετε κι εσείς να σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι και επειδή αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά σας καλοσύνη.

3. Υγιεινή

Οι περισσότεροι από τους γονείς ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να διδάξουμε στα παιδιά την υγιεινή. Ετσι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι αυτό ειδικά θα τούς πάρει πολύ χρόνο. Θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή για να δείξετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να κάνουν ντους ή να πλένουν τα χέρια τους και να χτενίζουν τα μαλλιά τους. Οταν όμως τα καταφέρετε, τότε η υγιεινή θα έχει γίνει μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

4. Υγιεινή διατροφή

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την υγεία των παιδιών είναι στις μέρες μας η παχυσαρκία. Σίγουρα, θέλετε τα παιδιά σας να είναι υγιή, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες γι’ αυτά. Μπορείτε να το κάνετε, δείχνοντάς τους μόνο υγιεινά τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι τρώνε φυσικά τρόφιμα, αντί για τσιπς και χάμπουργκερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φάνε ποτέ τέτοια φαγητά, αλλά ότι θα πρέπει να καταλάβουν την διατροφική αξία των υγιεινών φαγητών. Απλά επιλέξτε καλά τρόφιμα για το φαγητό σας και τα παιδιά σας θα σάς ακολουθήσουν.

5. Αθλητισμός

Αν σε εσάς δεν αρέσει ο αθλητισμός, μην περιμένετε να αθληθούν τα παιδιά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά να αθλείστε παρέα. Ετσι θα περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους, θα κάνετε καλό στον εαυτό σας αλλά θα τους δείξετε και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορείτε να πάτε μαζί τους βόλτες, να κάνετε παρέα ποδήλατο, να τρέξετε, να παίξετε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ή να κάνετε καθημερινές ασκήσεις. Ετσι και εσείς θα κρατηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση και θα αποτελέσετε υγιές πρότυπο για τα παιδιά σας.

6. Συμπόνια

Κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτόν. Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι συμπονετικά, γιατί αυτό θα τα βοηθήσει στη ζωή τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κατανοούν τις ανάγκες των άλλων, αλλά και τις πράξεις τους. Συζητήστε με τα παιδιά σας, ρωτήστε τα για τα συναισθήματά τους και ζητήστε τους να δουν τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων ανθρώπων. Αν μπορέσετε να τους διδάξετε τη συμπόνια, δεν θα προσπεράσουν ποτέ κάποιον που έχει ανάγκη και θα πάρουν αγάπη ως αντάλλαγμα.

7. Υπευθυνότητα

Ενα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας είναι η υπευθυνότητα. Αν θέλετε να αναλαμβάνουν τα παιδιά σας τις ευθύνες των πράξεών τους ξεκινήστε από τα πολύ βασικά και προχωρήστε σιγά σιγά προς τα πιο σημαντικά και δύσκολα. Μάθετέ τα για παράδειγμα να είναι υπεύθυνα για τα δικά τους βρώμικα πιάτα και ρούχα. Επίσης να είναι υπεύθυνα για την εργασία τους στο σχολείο και να μην παραμελούν τις υποχρεώσεις τους. Πριν, όμως, απαιτήσετε απ’ αυτά να τελειώσουν την εργασία που τους έβαλε ο δάσκαλος, φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει εσείς με τη σειρά σας τις δικές σας υποχρεώσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι το μόνο που χρειάζεστε για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.