ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Όπως κάθε χρόνο, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί βρίσκονται ξανά στις σχολικές αίθουσες. Η δημιουργική συνεργασία τους κρίνεται από τους ειδικούς απαραίτητη, προκειμένου το παιδί να προοδεύσει στα μαθήματά του και να έχει μια ομαλή σχολική καθημερινότητα. Οι ρόλοι γονέα – δασκάλου, όμως, θα πρέπει να είναι διακριτοί

 

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δίνουν κάποιες παιδαγωγικές οδηγίες στους γονείς, σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται καλύτερα το θέμα της προετοιμασίας των παιδιών τους για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας ειδικότερα αλλά και για τη σχέση τους με το σχολείο γενικότερα.
Οι οδηγίες αυτές απευθύνονται σε όλους τους γονείς, αλλά κυρίως στους γονείς των μαθητών της Α΄ Τάξης. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους μαθητές της Α΄ Τάξης είναι η ομαλή μετάβαση από το σχολείο του παιχνιδιού, το νηπιαγωγείο δηλαδή, στο σχολείο της εργασίας, στο Δημοτικό Σχολείο.

Πρωταρχικό ρόλο για την ομαλή ένταξη των μικρών μαθητών της Α΄ Τάξης στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί η σωστή συνεργασία εκπαιδευτικού-σχολείου και οικογένειας του μαθητή. Ο εκπαιδευτικός, δίνοντας σαφείς οδηγίες στους γονείς, φροντίζει να εξαλείψει το άγχος του αποχωρισμού του παιδιού από την οικογένεια (στις περισσότερες περιπτώσεις από τη μητέρα).  Χωρίς τη συναισθηματική αυτή προσέγγιση των μαθητών και των οικογενειών τους από την πλευρά του εκπαιδευτικού είναι αδύνατη κάθε περαιτέρω προσπάθεια για μαθησιακή διαδικασία και για γνωστικές προσεγγίσεις στην τάξη.

Η έννοια της σχολικής ετοιμότητας

Η προσέγγιση του εκπαιδευτικού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σχολική ετοιμότητα του κάθε μαθητή, δηλαδή το πόσο έτοιμο είναι κάθε παιδί να ακολουθήσει κανόνες, οδηγίες και να συμμετέχει ενεργά σε ομάδες. Κάθε μαθητής έχει διαφορετική σχολική ετοιμότητα, η οποία σχετίζεται με τον ρυθμό της προσωπικής του ανάπτυξης, με κοινωνικούς, οικογενειακούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή του επίδοση.

Η σχολική ετοιμότητα κάθε παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή ένταξή του στο σχολείο.

Οι απαιτήσεις του Δημοτικού Σχολείου είναι αρκετές και αυτό αγχώνει ιδιαίτερα τους γονείς που μεταφέρουν το άγχος αυτό στους μαθητές. Καμιά φορά ισχύει και το αντίστροφο οπότε είναι δύσκολο να εντοπίσουμε αν το άγχος προκαλείται αρχικά από τους μαθητές ή από τους γονείς στη σχέση τους με το σχολείο. Συνήθως οι γονείς βιώνουν ή ερμηνεύουν τη σχέση του παιδιού τους με το σχολείο και τον εκπαιδευτικό με βάση τα δικά τους βιώματα όταν ήταν αυτοί μαθητές και πήγαιναν στο σχολείο.Για τους παραπάνω λόγους έχει καθοριστική σημασία ησχέση που δημιουργεί ο εκπαιδευτικός τόσο με τους μαθητές του όσο και με τους γονείς τους. Η χωρίς εμπόδια επικοινωνία και συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους μαθητές και τους γονείς αποτελεί το κομβικό σημείο της προσπάθειας που καταβάλλεται στο σχολείο για την επίτευξη μιας καλύτερης μάθησης. Οι ρόλοι γονέα – δασκάλου θα πρέπει να είναι διακριτοί.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:

  • Να δείχνουν ανοχή
  • Να μπαίνουν στη θέση του παιδιού
  • Να σέβονται τη δουλειά του
  • Να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του
  • Να έχουν συχνά επαφή με τον δάσκαλο του παιδιού τους

Τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς:

  • Να εκνευρίζονται
  • Να παρεμβαίνουν στο έργο του παιδιού
  • Να… μετράνε πόση ώρα διαβάζει το παιδί
  • Να διαβάζουν με τα παιδιά τους στο… σαλόνι

Από τι εξαρτάται η επιτυχία του παιδιού στο σχολείο;

Καθώς η ικανότητα του παιδιού για μάθηση είναι έμφυτη, η επιτυχία του στο σχολείο σχετίζεται και με τη σχολική του ετοιμότητα. Με λίγα λόγια, σχολική ετοιμότητα σχετίζεται με το αν το παιδί έχει αυτοπειθαρχία και ενδιαφέρον, αν γνωρίζει τι είδους συμπεριφορά είναι αποδεκτή, αν μπορεί να επιβάλλεται στην παρόρμησή του, αν έχει την ικανότητα να ακολουθεί οδηγίες και να στρέφεται στον δάσκαλό του για βοήθεια και, τέλος, αν μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του και τις ανάγκες του.

Γιατί η συνεργασία σχολείου-οικογένειας είναι καθοριστική για τη μαθησιακή και την κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού;

  • Είναι θεσμοί διαφορετικοί
  • Δεν αντικαθιστά ο ένας τον άλλον
  • Λειτουργούν συμπληρωματικά
  • Επιτελούν κοινό έργο από διαφορετική θέση

Οδηγίες προς τους γονείς:

  • Δεν πρέπει να του ζητάμε να διαβάσει δυνατά μπροστά σε άλλους.
  • Δεν πρέπει να περιμένουμε να μάθει τη σωστή ορθογραφία ελπίζοντας ότι θα τη θυμηθεί, αν τη γράψει μερικές φορές.
  • Δεν πρέπει να γίνονται αρνητικές συγκρίσεις με άλλα παιδιά της οικογένειας ή του σχολείου.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κουράζεται και απογοητεύεται εύκολα.
  • Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν η επίδοσή του είναι ασταθής.
  • Δεν πρέπει να του ζητάμε να διαβάσει δυνατά μπροστά σε άλλους.
  • Πρέπει να του δίνουμε ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να δείξει τις ικανότητές του. Έτσι θα αντισταθμίσει τις μαθησιακές του δυσκολίες, θα βελτιώσει την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτό, θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και θα αποφύγει τα δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα.
Το παιχνίδι έχει ιδιαίτερη παιδαγωγική αξία και βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή.

Οι παραπάνω οδηγίες απευθύνονται κυρίως προς τους γονείς της Α΄ Τάξης,αλλά αφορούν και όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ανάγκες για μάθηση αυξάνονται. Τα παιδιά μαθαίνουν και στο φροντιστήριο ξένες γλώσσες, κάνουν γυμναστική, μουσική, χορό κ.λπ. και τα πράγματα αλλάζουν καθώς ο ελεύθερος χρόνος αρχίζει και συμπιέζεται. Στην ελληνική κοινωνία κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες μαθησιακού, γνωστικού αλλά και ψυχαγωγικού περιεχομένου θεωρούνται αυτονόητες.

Σήμερα, οι μαθητές παραπονούνται, λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υπερβολική εργασία που ανατίθεται από το σχολείο για το σπίτι και στο φαινόμενο της παραπαιδείας, το οποίο είναι ίσως μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τα αίτια, όμως, είναι πολύ βαθιά και πιθανόν σχετίζονται με τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση. Οι γονείς, πιστεύοντας ότι έτσι βοηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους, του στερούν πολύτιμο χρόνο από το παιχνίδι, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έχει ιδιαίτερη παιδαγωγική αξίακαι βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.