Απασχοληση των παιδιων οσο διαρκει η καραντινα

Όλοι οι γονείς αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την απασχόληση των παιδιών.

Η απομόνωση στο σπίτι με μικρά παιδιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναγκάζει πολλούς γονείς να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους. Αυτό που είναι ανάγκη να κάνουν οι γονείς είναι να σκέφτονται όσο το δυνατόν πιο απλά πράγματα.

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι, ειδικά συναισθηματικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με το παιχνίδι απελευθερώνεται όλη η πίεση. Τα μικρά παιδιά προσανατολίζονται αμέσως προς το παιχνίδι. Είναι προγραμματισμένα να παίζουν και να φαντάζονται. Άρα δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Τα παιδιά είναι ειδικοί στο παιχνίδι και φυσικά έχουν πολλές ιδέες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απασχολήσετε τα παιδιά σας;
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα. Είναι εύκολο η καραντίνα να παρασύρει τόσο εσάς, όσο και τα παιδιά σας στην απραξία. Ένα πρόγραμμα ημέρας που θα καθορίζει τόσο τις ώρες παιχνιδιού, όσο και τις ώρες των μαθημάτων ή άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων είναι το πιο σημαντικό.

schedule kids coronavirus

Χαλαρώστε, δεν χρειάζεται να έχετε τον έλεγχο συνεχώς!
Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά επεξεργάζονται τις αλλαγές και το στρες είναι το παιχνίδι. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν να παίξουν στο σπίτι ή οπουδήποτε και αν είναι.

Δώστε μια ιδέα στα παιδιά σας και περιμένετε να σας απαντήσουν. Για παράδειγμα, αντί να πείτε σε ένα παιδί να χρησιμοποιήσει τα παλιά κουτιά για να φτιάξει ένα πύραυλο και να του εξηγήσετε πως ακριβώς να το κάνει, μπορείτε να του δώσετε μια ιδέα ή να του προτείνετε κάτι.

Αν δεν ανταποκριθεί σε αυτό μπορείτε να προτείνετε κάτι άλλο. Σημαντικό ρόλο παίζει η επικοινωνία με τα παιδιά και οι ερωτήσεις που κάνετε. Ένα παράδειγμα είναι το εξής, «Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτό;», ή «Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;» , ή «Μου αρέσει αυτό που έκανες. Μπορείς να μου πεις πώς τα κατάφερες;»

Τα υλικά που έχετε στο σπίτι είναι εξίσου σημαντικά. Τα χάρτινα κουτιά, τα υφάσματα ή τα υλικά της ανακύκλωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους.

Δεν πρέπει να φοβάστε να χρησιμοποιείτε απλά πράγματα. Απλά σκεφτείτε τα σχολικά σας χρόνια όπου όλα ήταν πιο απλά.

Τι μπορείτε να κάνετε αν το σπίτι σας δεν έχετε αυλή;
Αν μένετε σε διαμέρισμα και δεν έχετε μπαλκόνι ή αυλή, υπάρχουν πολλές επιλογές για παιχνίδι. Μπορείτε να παίξετε με μπαλάκια του πινγκ πονγκ ή να φτιάξετε μπάλες από κάλτσες. Παίξτε κυνηγητό ή κάντε αγώνα δρόμου στο διάδρομο. Μπορείτε να φτιάξετε εμπόδια, φρούρια στον καναπέ ή ένα σπίτι από σεντόνια.

Στην απομόνωση ή στην καραντίνα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε ξαφνικά τα πάντα. Προφανώς, ο προγραμματισμός της ημέρας μπορεί να είναι βοηθητικός. Αλλά δεν χρειάζεται, ως γονείς, να νιώθετε ότι πρέπει να απασχολείτε τα παιδιά σας συνέχεια.

Τα παιδιά είναι εντάξει όταν παίζουν μόνα τους. Πρέπει να παίζουν μόνα τους.

Αίσθηση ελέγχου στη διάρκεια του παιχνιδιού
Οι περισσότερες οικογένειες πριν την καραντίνα είχαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο, οι γονείς για δουλειά και το απόγευμα επέστρεφαν σπίτι τους όπου περνούσαν χρόνο μαζί. Αυτό το πρόγραμμα ήταν χρήσιμο για όλους και ήξεραν τι να περιμένουν την επόμενη μέρα.

Τα παιδιά τώρα σκέφτονται τι θέλουν να κάνουν και αυτό τους δίνει την αίσθηση της αυτονομίας. Αλλά υπάρχει μια βασική αρχή για αυτή την προσέγγιση: η ευελιξία. Τα προγράμματα μπορεί να αλλάξουν, και είναι ανάγκη να προσαρμοστείτε σε αυτό.

Ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση το παιχνίδι το καθοδηγούν τα παιδιά. Αυτό τους δίνει την αίσθηση της χαράς, αλλά και μια μικρή αίσθηση κυριαρχίας και ελέγχου, η οποία κάποια στιγμή όταν όλα τελειώσουν θα είναι βοηθητική.

Όλοι ξέρουμε ότι για να μεγαλώσει ένα παιδί χρειάζεται χώρο και αυτός ο χώρος αυτή τη στιγμή είναι εκεί έξω αλλά δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτόν.

Η επικοινωνία με άλλους γονείς και η ανταλλαγή ιδεών έχει οδηγήσει σε υπέροχες, ξεκαρδιστικές και βοηθητικές ιδέες.

Τα διαδικτυακά μαθήματα, τα βιβλία που αρέσουν στα παιδιά, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες και οι παιδικές ταινίες βοηθούν τα παιδιά να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε ζωολογικό κήπο χωρίς να χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι σας.

Επειδή δεν μπορούμε να βγούμε έξω, δεν σημαίνει ότι το «έξω» και ότι το αφορά, έχει εξαφανιστεί!

Το είδαμε

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.