Γιατι ειναι σημαντικο τα παιδια να αγαπησουν τα βιβλια;

Τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Είναι το παράθυρο για τη φαντασία και τη σκέψη. Ο συνδυασμός της εικόνας με το κείμενο προσφέρει πολυαισθητική απόλαυση. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί.

 

Το παιδικό βιβλίο προσφέρει αισθητική συγκίνηση, ξυπνά και εμπλουτίζει τη φαντασία του παιδιού, καλλιεργεί και εκλεπτύνει το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, κάνοντάς το να ζήσει συγκινήσεις που δεν του προσφέρει πάντα η καθημερινή ζωή. Με το παιδικό βιβλίο το παιδί μπορεί να νιώσει χαρά, αισθήματα συμπάθειας, αλληλεγγύης και ικανοποίησης για το καλό και αποστροφής για το κακό. Η ανάγνωση ενός καλού παιδικού βιβλίου ωθεί το παιδί να γνωρίσει αβίαστα το κοινωνικό του περιβάλλον και να εξοικειωθεί με τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες.

Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων, από την βρεφική κιόλας ηλικία, λειτουργεί θετικά στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων και δημιουργεί θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι ικανότητές του για ανάγνωση και γενικότερα για μάθηση.

 

10 λόγοι για να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά:

 

Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο

Διεγείρεται η φαντασία του αλλά και όλες οι αισθήσεις

Ενισχύεται η ακουστική ικανότητα

Αναπτύσσεται η προσοχή και η μνήμη

Ενισχύεται η αγάπη του προς τα βιβλία και την μάθηση

Προωθείται ο δεσμός μεταξύ του γονιού και παιδιού

Διευρύνει τις εμπειρίες και  τους ορίζοντες του

Ισχυροποιεί την αντίληψη

Βελτιώσουν τον εαυτό τους

Αναπτύσσεται η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα

 

 

Βελτίωση επικοινωνίας ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα

Όταν ο πατέρας ή η μητέρα διαβάζουν μαζί με το παιδί, αναπτύσσεται η επικοινωνία μεταξύ τους. Τα παιδιά έως τριών ετών, όταν ασχολούνται με παιχνίδια ή την τηλεόραση, τα οποία προσφέρουν ενδιαφέρον για μικρό διάστημα λόγω ήχων ή χρωμάτων, δεν δείχνουν κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένο θέμα ή μία πιθανή κλίση του. Μέσα από τα βιβλία ο γονιός μπορεί να εντοπίσει κάποια ενδιαφέροντα του παιδιού. Κάποια παιδιά δείχνου προτίμηση στις ιστορίες για τους αστροναύτες ή το διάστημα, και με τον καιρό αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, κάποια παιδιά αγαπούν τα βιβλία με συγκεκριμένα ζώα κλπ. Όταν εντοπίσεις αυτό το ενδιαφέρον, μπορείς να το αναπτύξεις πιο εύκολα. Επιπλέον, ο γονιός συζητά το βιβλίο με το παιδί, καταλαβαίνει τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις επιθυμίες του.

Παιδιά των οποίων οι γονείς διάβαζαν βιβλία , έδιναν πολλές ευκαιρίες στα παιδιά τους για διάβασμα , επισκέπτονταν βιβλιοθήκες και δανείζονταν από αυτές , απόκτησαν πολλές αναγνωστικές εμπειρίες που τα βοήθησαν στο σχολείο καθώς πολλά από αυτά , είχαν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν πριν την είσοδό τους στο σχολείο, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να διδάξουν οι γονείς οι ίδιοι , γραφή και ανάγνωση.

 

Το διάβασμα βοηθά στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων μαζί με το παιδί, ήδη από την ηλικία των 8 μηνών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Από τη μία, λέξεις που έχουν ήδη μάθει εντυπώνονται καλύτερα στο παιδί όταν τις ακούει μέσα σε διαφορετικές προτάσεις, και από την άλλη, όσο περίεργο και αν μας ακούγεται, μαθαίνουν περισσότερες λέξεις. Έχει αποδειχθεί ότι ο γραπτός λόγος περιέχει πολύ πιο πλούσιο λεξιλόγιο από τον προφορικό.

 

Ακολουθεί μια μικρή ενδεικτική βιβλιογραφία παιδικών βιβλίων:

Η κυρά καλή και οι δώδεκα μήνες – Χρυσάνθη Καραίσκου

Tρία μικρά λυκάκια – Ευγένιος Τριβιζάς

O ραφτάκος των λέξεων – Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ο θησαυρός της Βάγιας – Ζώρζ Σαρή

Ένα ξεχασμένο αρκουδάκι – Jane Hissey

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα - Μενέλαος Λουντέμης

 

 

book2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.