ΔΕΠ-Υ: 5 συμβουλες για γονεις ( +infographic)

Κάποιες φορές είναι πραγματική πρόκληση για ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να συγκεντρωθεί σε κάτι. Εάν είστε γονέας ενός παιδιού με ΔΕΠΥ, ξέρετε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη κατά καιρούς. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας, μερικές από τις προκλήσεις στην καθημερινή ζωή σας μπορεί να φανεί συντριπτική, ακόμη και ανυπέρβλητη. Ευτυχώς για τους γονείς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας για να το βοηθήσετε να κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο ακόμη και να μειώσει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Όσο νωρίτερα μπορείτε να βρείτε και να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα της ΔΕΠΥ, και πιο συνεπείς είστε με την επιλογή μεθόδων θεραπείας, τόσο πιο ευτυχισμένο και πιο επιτυχημένο θα είναι το παιδί σας.

Η ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά που έχουν ΔΕΠ ή ΔΕΠΥ έχουν περιορισμένη εκτελεστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν δυσκολία σχεδιασμού, ελέγχου των παρορμήσεων και συγκέντρωσης για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρώσει τα σχολικά ή ορισμένα καθήκοντα. Αυτά τα παιδιά θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια και καθοδήγηση από τους γονείς και τους δασκάλους, ενώ μαθαίνουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.

Όταν δίνετε οδηγίες στο παιδί σας, πρέπει να είστε σαφείς. Θα μπορούσε εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή τους από ό, τι τους έχετε ζητήσει να κάνουν. Τείνουν να διακόπτουν τις συνομιλίες και να κάνουν άκαιρες ερωτήσεις, ή να πουν τα πράγματα χωρίς διακριτικότητα. Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, παρόλο που είναι κουρασμένα, ακόμα είναι υπερκινητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονέας;

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι ήρεμο, οργανωμένο και παραγωγικό, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες ιδέες, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι όλη η οικογένεια σας λειτουργεί καλύτερα, δεδομένου ότι όλοι στην οικογένεια ζουν με ΔΕΠ-Υ.

 

Ηρεμία και ψυχραιμία

Είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ήρεμοι, καθώς όταν ο γονιός χάνει τον έλεγχο, το υπερκινητικό παιδί αποσυντονίζεται εντελώς. Πολλές φορές είναι δύσκολο να το καταφέρετε, έχοντας ένα υπερκινητικό παιδί στο σπίτι. Όμως προσπαθήστε...αφού αποδεδειγμένα οι φωνές και οι καυγάδες δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τα πράγματα συνήθως δυσκολεύουν την ώρα της μελέτης στο σπίτι.

Μπείτε στη θέση του παιδιού, ενθαρρύνετε το με αγάπη και κατανόηση. Γίνετε σύμμαχος του στις δυσκολίες, μιλήστε μαζί του εξηγώντας το κάθε τι. Τα παιδιά θέλουν επιχειρήματα και όχι "είναι έτσι επειδή στο λέω εγώ"!!

 

Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα βοηθά πολύ την ομαλή καθημερινότητα των παιδιών. Γράψτε το πρόγραμμα του σχολείου και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και βάλτε το σε ένα σημείο που μπορεί να το βλέπει το παιδί. Φτιάξτε επίσης πίνακες για να κολλάτε αυτοκόλλητα ως επιβράβευση καλής συμπεριφοράς. Βάλτε πρόγραμμα για το διάβασμα π.χ. μετά το φαγητό και για την ώρα του βραδινού ύπνου. Χρησιμοποιήστε κλεψύδρες, χρονόμετρα και ρολόγια γιατί τα παιδιά με διάσπαση- υπερκινητικότητα δυσκολεύονται να κατανοήσουν το χρόνο.

 

Δώστε έμφαση στις δυνατότητες και όχι στις αδυναμίες του παιδιού

Μην τονίζετε αυτά που το παιδί δεν μπορεί να κάνει ή τα λάθη του, αλλά τονίστε την δημιουργικότητά του, τις ικανότητές του και τα προτερήματά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνείστε τις δυσκολίες του αλλά να βρείτε μια ισορροπία.

 

Ενθαρρύνετε την αυτονομία

Θυμηθείτε, όσα περισσότερα πράγματα κάνετε για το παιδί σας, τόσο λιγότερα θα κάνει το ίδιο για τον εαυτό του. Κατανοήστε τους περιορισμούς του, αλλά βεβαιωθείτε ότι κάνει ό, τι μπορεί εύλογα να κάνει για τον εαυτό του ή τον εαυτό της στο σπίτι, στις κοινωνικές συναναστροφές, και την καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιώντας πρόγραμμα ή διαγράμματα μαζί με μια δέσμη κανόνων και τακτικές ρουτίνες θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει τα καθήκοντα της ημέρας του. Αυτή η προβλεψιμότητα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας (και εσάς) να αισθάνεται πιο άνετα. Εάν το παιδί σας ξέρει ποια είναι η επόμενη υποχρέωση που πρέπει να κάνει, αυτός ή αυτή είναι πιο πιθανό να αναλάβει να τη φέρει εις πέρας μόνος του ή μόνη της  με λιγότερο σπρώξιμο από εσάς.

 

Τηρήστε τους κανόνες πειθαρχίας

Όταν κάθε παιδί παραβεί έναν κανόνα, οι συνέπειες είναι το κλειδί για τη βελτίωση της μελλοντικής συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν είναι διαφορετικά. Εξετάστε την καταλληλότητα των συνεπειών αυτών. Δοκιμάστε ζητώντας από το παιδί σας να βρει τις συνέπειες που θα πρέπει να επωμίζεται όταν σπάσει ορισμένους κανόνες. Αυτό τους βοηθά να αναλάβουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς τους. Επίσης, ποτέ μην υποτιμάτε τη σημασία της ανταμοιβής για το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται καλά.

 

 

stella adam

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.