5 ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

 

Ας δούμε, πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τα πάνε καλύτερα στα μαθήματα του σχολείου και τι θα ήθελαν οι δάσκαλοί τους να γνωρίζουμε:

 

Ρουτίνα

Προσπαθήστε το διάβασμα του παιδιού να γίνεται… στον αυτόματο πιλότο. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα που θα γνωρίζουν τα παιδιά και θα ακολουθείτε – αν είναι δυνατόν – καθημερινά. Η Ann Dolin, συνταξιούχος δασκάλα και πρόεδρος του Συνδέσμου Δασκάλων στην Αμερική, προτείνει τα μικρότερα παιδιά να ξεκινούν διάβασμα αμέσως μετά το σχολείο ή μετά από ένα μισάωρο ξεκούρασης από την επιστροφή τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που ξεκινούν το διάβασμα αργότερα, θα ήταν προτιμότερο να κάνουν μια λίστα με τις υποχρεώσεις και το διάβασμά τους για να προγραμματίσουν το απόγευμά τους σωστά. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα τους δίνει οπτική επαφή με τις υποχρεώσεις τους και τα βοηθά να παραμένουν οργανωμένα», δηλώνει συγκεκριμένα.

Έλεγχος εργασιών

Μην τσεκάρετε τις εργασίες για την ποιότητά τους. Όταν ελέγχετε αν τα παιδιά σας έχουν κάνει τις εργασίες τους, αφήστε τα όποια ορθογραφικά, συντακτικά ή άλλα λάθη ανακαλύψετε για τη δασκάλα. Η δουλειά σας δεν είναι να πείτε στο παιδί τι θα έπρεπε να κάνει. «Αν το παιδί έχει γράψει μία παράγραφο μην τσεκάρετε την γραμματική ή την ορθογραφία, αφήστε τη δασκάλα να το κάνει. Διαφορετικά, θα δημιουργηθεί ένταση με το παιδί όταν αρχίσετε να συζητάτε για το ποιο “είναι το σωστό και το τι πρέπει να κάνει”. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να μπερδεύεται το παιδί, αφού στο σχολείο ο τρόπος που μαθαίνει είναι διαφορετικός από τον δικό σας», είπε η Dolin.

 

Επαφή με εκπαιδευτικό

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή δεν νιώθει σίγουρο για τις εργασίες του, επικοινωνήστε με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του όσο πιο σύντομα γίνεται. «Όταν ήμουν δασκάλα, οι γονείς δεν επικοινωνούσαν μαζί μου αμέσως. Βρείτε το δάσκαλο νωρίς. Στείλτε ένα e-mail ή τηλεφωνήστε και μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί. Έτσι θα βρίσκεστε όλοι στην ίδια σελίδα και δεν θα υπάρχουν κενά, κυρίως στο παιδί», προτείνει η πρώην δασκάλα, «ενώ θα γνωρίσετε τον τρόπο που δουλεύει η δασκάλα στην τάξη και θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας καλύτερα».

Χώρος μελέτης

Κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο στο να μαθαίνει. Αν το παιδί σας προτιμά να διαβάζει στην κουζίνα αφήστε το. Αν είναι πιο παραγωγικό όταν διαβάζει στο γραφείο του με μουσική, τότε και πάλι αφήστε το. «Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ανακαλύψει τι πραγματικά του ταιριάζει. Συνήθως, λέω στα παιδιά να γίνουν "ερευνητές" και να βρουν σε ποιο σημείο του χώρου συγκεντρώνονται καλύτερα και είναι πιο παραγωγικοί», προτείνει η εκπαιδευτικός, Ann Dolin.

Δύσκολες ασκήσεις

Όταν το παιδί αντιμετωπίζει μια δυσκολία σε κάποια εργασία ή μαθηματικό πρόβλημα αντισταθείτε στην ανάγκη σας να του δείξετε την λύση ή έναν συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς. Για να το βοηθήσετε ρωτήστε το αν υπάρχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα στο βιβλίο του, αν έλυσαν κάτι αντίστοιχο στην τάξη και αν έχει κρατήσει κάποια σημείωση πάνω σε αυτό. Ενθαρρύνοντας το παιδί να γυρίσει πίσω στις σημειώσεις και το βιβλίο του, το βοηθάτε να μάθει να δουλεύει ανεξάρτητα από εσάς και να λύνει τις ασκήσεις μόνο του.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.